Fagernes Yacht Club | TBA
Hva i alle dager har en yachtklubb å gjøre på Fagernes i Valdres? Ja, det høres jo riktig pussig ut, å se for seg det naturskjønne Gjendevannet fullt av partybåter. Men hva om vi fortalte deg at det finnes et Fagernes i et helt annet univers – nemlig det Fagernes vi finner i Bergen by.
Der har de nemlig ikke bare en de facto Fagernes Yacht Club, de har også tidsmaskinen Fagernes Yacht Klubb. Den førstnevnte ligger på en halvøy i fjordarmen Nordåsvannet – opprinnelig en kiosk bygget i 1952 – og mener seg åsted for de fleste selskapsarrangement i bergensområdet.
Som bringer oss til den andre, altså Klubben med K. Selskapelighet i marine omgivelser står i sentrum her, og i den musikalske sjangeren, eller skal vi si: tidsalderen, eller frihetsrommet, fantasiverdenen, som dyrkes der. En slags bekymringsløs, paraplydrinkete oase av en vortex, et sted mellom 1975 og 1984.
En oppslukende tilstand, uten tvil. Det er derfor ingen overraskelse at Fagernes Yacht Klubb siden oppstarten i 2009 har herjet landets konsertscener – være seg studentforeninger, festivalscener eller storstuer som Rockefeller – og det til stort sett utsolgte hus.
Med en trupp på åtte til tolv musikere fra Bergens musikkmiljø, inkludert ei saftig blåserekke, korister og perk, har de dyrket sin elsk til West Coast-lyden, eller yacht rock (også kalt soft rock, adult oriented rock, eller blue eyed soul) og samtidig forkynt dens glade budskap til festfolket. Norges vestkystere, kan du si!
De opprinnelige West Coasterne var session-musikere i California, dyktige håndverkere som tjente til livets opphold ved å spille på andre store artisters plater (som Michael Jacksons Thriller), eller på festbåter i vestkystens mange mariner, når de ikke spilte andre store arenaer med sine egne musikalske prosjekter. Eksempelvis TOTO, Hall & Oates, Kenny Loggins, Steely Dan, Cristopher Cross og Michael MacDonald.
Begrepet yacht rock er riktignok av nyere datering, og oppsto i 2005 da skaperne av lavbudsjetts mockumentary-serien Yacht Rock, (som kan sees her) trakk koblingen mellom musikkmiljøet og «leisure boating», eller rekreasjonelt båtliv. I serien spinner de på dette, med fiksjonaliserte utgaver av de faktiske artistene i West Coast-miljøet.
Men hva avgjør om noe er yacht rock, rent musikalsk? Et tiår etter startet skaperne av Yacht Rock en podkast, Beyond Yacht Rock, hvor de har fortsatt å analysere, peke på nye koblinger og karakteristika. Deriblant er et av hovedkriteriene den såkalte Doobie-bounce, spretten som en kan høre i låta «What a Fool Believes» av The Doobie Brothers, i tillegg til en rekke andre. For å finne ut om ei låt er yacht rock anvendes disse kriteriene, og låta plasseres på et spektrum av Yacht or Nyacht? (som også har blitt podkast).
En annen musikkritiker, Katie Puckrik, har pekt på «thwarted desire», eller uforløst begjær, og lengsel etter virkelighetsflukt som gjennomgående og viktig for yacht rock.
Med andre ord, en apolitisk og drømmende frisone hvor musikken tar deg med på tur, og gir deg en pause fra virkelighetens kjas og mas. Hørtes ikke det litt deilig ut? Da inviterer Moldejazz deg til å mønstre på i Fagernes Yacht Klubb, avd. Alexandraparken, tirsdag 15. juli klokken 21:00.